Pages

Saturday, August 21, 2010

Fever :: Again n again -.-"

Tajuk di atas, dan keadaan yang paling saya benci:: fever. Mase kecik dulu pun mak kate aku selalu sangat demam, sampai doctor hafal dah muke aku ni kalu ade emergency mase hujung minggu.huhu. nak cerite ckit.

1995:: 5 years old.

This moment, I was told that I am having asthma. Not sure what the reason was. Mak madah gik kecik2 dolok ku suka mandik malam, main ngan abok.yalah lalu dapat asma. That time I didn’t know much about my illness, but my parents worried more. Biase lah. Aku kan sorang jer anak pompuan dorang mase tu, sure2 la kecut perut dorang kalu aku sakit. I’m truly sorry mom and dad. ILY both J

2001:: 11 years old, Primary 5.

The fever that I had when I was 11 was the worst I ever had. Memang teruk gila. I remember that time, I had no appetite, hard to move; all I can do were lying on the bed and crawling. The best thing was I didn’t cry at all. :D..Pelik nya. Maka mak ku madah ku tok congek. Haha. Pa2 jak lah.

Malam tu, my parents brought me Hospital Umum Sarawak and I was given bantuan pernafasan *bukan CPR ah..haha*..breathing aid ya ku dapat dari tong oxygen kaler biru *I don’t even know it’s name actually, but I used to call it tong oxygen since I was kid.haha*.. ingat gik ku, masa ya malam sabtu, neyda urg gilak, so malam ya kira emergency lah. Apalah ku. Nang salu kenak masa ujong minggu jak. pandei nya nyerang. Huhu.

Then, bila dah abis bantuan pernafasan ya, ku kua dari bilit ya. Termuntah-muntah ku. Mula nak gi toilet coz malu nak muntah depan stranger lain, mak ku paksa juak ku muntah cya coz nya nangga muka ku dah biru masa ya. Ku sambar jak dustbin kat depan mata aku, muntah jak cya. Bok rasa nyaman ckit dada ku kak muntah.

My mom, which made my love stronger towards her bila nya madah nya kareh muntah nak nangga pa d muntah ku. Sanggup da mak ku lok..ya makin sayang mek ngan kitak mak..:)..mak madah ada benda macam ketulan biru kehitam-hitaman dalam muntah aku. Maybe kahak yang dah lame aku simpan. Wallahualam :)

2002:: 12 years old, Primary 6.

It was a few weeks before UPSR. The scene started during my brass band practice, where my friends and I had to prepare for the performance for Independence Day. It was not an international performance, just a small celebration at school.

Mase tengah practice, tibe2 aku rase macam aku xberpijak pade bumi yang nyata, felt like in a dream. Really, do you experienced that bila demam panas gila tahap dewa? Seriously, aku rasa macam berada di awing-awangan masa demam. Mata kalu bukak pun, rasa macam mimpi. Macam semua fantasi. Weird? Memang pelik. Tapi itu la kenyataan nya. My body temperature was very high.

Alhamdulillah, nothing bad happen to me. It was just an extraordinary fever for me. Allah still give me opportunities to live and time to be better in life. :).. sometimes, kesian tengok orang yang sakit, demam sampai terencat akal, kerana cell tubuh yang tak tahan dengan panas. Ade yang sampai meninggal dunia. Aku bersyukur padamu ya Allah :).. UPSR aku, Alhamdulillah dengan izin Allah, sangat memberangsangkan keputusan nye.

2010:: 20 years old, 2nd year Unimas.

Hari Sabtu, 14 Ogos 2010, bersamaan 4 Ramadahan 1431 Hijrah, demam datang lagi. Weekend tu aku balik gi rumah nenek ngan parents skali. Wawa pun ada skali. Hari sabtu mula lah detik hitam nye. Mula2 sakit kepale jer, pastu pagi ahad tu makin teruk.

Mak kate aku kurang air, sebab tu panas badan tibe2 jer. Klimaks nye ari Selasa mase klas ISO (Information System in Organisation). I don’t know what the reason was; why my fever got worse because as far as I concern, hari isnin dah ok ckit. Maybe it was because of the air-cond in the tutorial class; cold and weird-smell room.-.-“.. dekat dalam kelas tu la aku mule batuk n bersin x henti2.

Syamimi Saidin yang baik hati bagi aku tisu yang banyak kat aku. Suke nye. Sayang awak Syamimi. :D.. Malam tu aku call mak, mengadu yang aku demam, memang panas gile la badan. Suhu naik mendadak. Nangis2 jer cakap ngan mak. Aku gtaw mak aku nak balik. Dahla tadi mase tengah hari tangan pulak tercucuk pin..sedih.. dah jatuh di timpa tangga pulak rase nye.huhu. hari khamis baru ok ckit. Dah boleh gelak2 n makan macam biase. Alhamdulillah J.. praise be to Allah..

itu jer pengalaman aku pasal demam aku nak kongsi. till then, salam :D

3 comments:

intishar said...

Huuu..kwnku demam...jg dirik aah..

she_QueEn said...

owe.hehe.adila :D..aok, jaga ku dirik ku.makseh :D

iswandi bin jamain said...

hurmm.. knek tuk msih ada ka?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...