Pages

Thursday, June 16, 2011

Nora Elena - habis daa

Heyyaaiii  kawan-kawan :)

Meen Zulaikha

Haaa. Gamba sape kat atas tu? Eyh2. Bukan mak aku. Hehe. Itu la Meen Zulaikha. Penulis novel Kasih Yang Suci, yang citenye dah di adaptasi untuk drama Nora Elena yang tengah meletop-letop kat TV3 skarang ni. Well.. sebenanye dah abis dah cite tu pun. Petang tadi. 

Aku tak ingat dah brape lame da drama tu kat TV3. Sebulan ade la kot. Jalan citenye lain sikit la dari novel yang betol, sebab memang dah dinyatakan yang jalan cite untuk drama tu dah diubah sedikit. Reason? Maybe nak bagi kelainan. Nak jugak kasi suspen kat penonton kan? Hehe.

Hum. Aku ni actually bukan la peminat novel gile-gile. Aku layan komik je banyak. Haha. mase form 5  aku bace novel Kasih Yang Suci ni, Sape punye aku tak ingat, aku rembat je. Sini aku nak cakap sikit ape kelainan yang aku dapat trace kat drama Nora Elena tu kalau nak dibandingkan dengan original novel. 

Tapi before tu, sori la kalau tersilap. Novel tu aku da bace lame.

Yang pertama, kalau dalam novel yang asal, Seth Tan tu memang orang cina, tapi menganut agama lain. Masa nak kawen ngan Nora baru dye convert ke Islam. Dalam drama Nora Elena pulak, Seth Tan memang Islam dari kecik.

Yang kedua, dalam novel asal, Seth kantoi ngan Nora sebab Nora jumpe kotak yang ade pisau and kain untuk tutup muka Seth mase dye nak rape Nora. Rasenye la tu. Tapi dalam drama Nora Elena, Nora jumpe rantai yang hilang mase kejadian tu.

Yang ketiga yang aku perasan, kalau ikut novel, lepas anak Nora and Seth di kidnap oleh Yvonne, Yvonne sorok baby tu kat rumah dye, then suroh si Seth tu kawen ngan dye. Tapi kawan Yvonne *tak ingat name dye* jumpa anak tu kat rumah Yvonne and called Seth betol2 mase Seth nak kawen ngan Yvonne. Dalam drama lak, Yvonne srk baby tu kat rumah kosong and baby tu di jaga oleh orang suruhan dye.

And yang last sekali, dalam novel, Yvonne mati eksiden kene langgar sebab dye kejar Seth sebab Seth lari before sempat diorang kawen. Kat drama lak Yvonne kene tangkap pak polisi. 


Lakonan Wan Syarmila memang menjadi. Tabik spring la kat dye. Hehe. Tapi tak puas hati la Yvonne kene tangkap polis je. Huhu


Dalam drama tu aku suke tengok Malek tu sebenyanye. Tapi sape name dye ye? Anyone? :)

Itu saja.. Daa~



2 comments:

Noor Khairunnisa said...

chak ending ya kin... suka3~ heee xtauk mk sapa dipadah tak ya :)

she_QueEn said...

hehe. mek pun sik tauk juak nama mena nya. bila ngga cita ya xda mek ngga namanya. sik teringat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...