Pages

Monday, June 20, 2011

Tajuk ape?

Hye kawan-kawan. 

Lately aku suke sangat blogging. Kenape ye? Sebab aku suke membuang mase ke? Haha. Tak la. Aku tak anggap blogging ni satu aktiviti yang membuang masa. Sebab nye banyak manfaat yang aku dapat dari blogging ni. Salah satu sebab nye aku leh dapat informasi baru dari internet. Ye la. Nak blogging aku kene bukak internet. Bukak internet aku boleh bace berita, bace artikel dakwah *alhamdulillah*, etc. Selain tu boleh merapatkan silaturahim antara aku and kawan-kawan melalui blogwalking, chatting.

Selain tu jugak, aku boleh menajamkan skills menulis aku. Mane la taw boleh jadi blogger yang berjaye nanti kan? *berangan sudah* haha. Blogger yang bagus adalah blogger yang berjaye menarik perhatian pembaca dengan penulisan nye. 


Lagipun sekarang ni aku try nak improve English aku. Semakin hari aku rase English ku kurang baik. Blogging salah satu cara nak imprve English. Tapi buat mase ni aku tak bersedia lagi nak blogging dalam English. Sikit-sikit tu boleh la. Hehe. Bukan sebab aku tak pandai langsung. Confidence level tu bukan di tahap selamat lagi.  Wait for the fully-English entry from me okai. Hehe.

ok done membebel sal tu. Aku sebenarnye ade cite something. Manok. Korang penah dengar tak perkataan tu? Tu dalam bahase sarawak. dalam bahasa baku nye ayam. rasenye entry before ni aku penah mention sal manok kot. hehe.

Ari tu. Beberapa bulan sebelum entry ini ditulis. Tahun 2011. Masa dalam pukul 12.30 tengah hari masa makan tengah hari.  Walaupun cuaca panas terik, tapi angin tetap bertiup sepoi-sepoi bahasa. Aku dan sahabatku, Watiqah berjalan menyusuri lorong kecil tidak jauh dari Unimas untuk menuju ke kedai makan kegemaran kami. Yeehaa! Warung 2000 mari. 

Kedai makan tu femes di kalangan student Unimas. Nak murah and sedap, makan kat situ la. kedai tu jenis yang open punye, maksud aku tak tertutup macam some kedai makan yang aku salu makan kat Kuching tu. Kat Samarahan kebanyakan nye terbuka. kedai ni, yang unik nye, bukan berlandaskan menu kedai makan itu sendiri semata-mata. Dalam kedai tu, ade lagi stalls untuk macam-macam menu seperti tom yam, roti canai, sate. Yang palin femes stall Nasi Ayam Mak Entek. Kat Samarahan ni je ade. Tempat lain takde . :)

Sambung cite balik. dah sampai kat kedai tu, aku dengan konfiden nye duduk di bahagian hadapan Warung 2000. Selain dari kedudukan nye yang tidak panas, sebab lain aku pilih tempat tu sebab ade abang roti canai yang nsem. Haha. Garik tol. Tapi aku tak duduk berhadapan dengan stall tu, bagi belakang. Watiqah cam base la. Mesti la dye nak duduk berdepan ngan aku, tak sedap la makan takde orang kat depan. Kan2?

Aku and watiqah makan menu yang same ari tu. Nasi ayam roasted. Air lak coke pam yang harga rm 1.80 tu. lagi murah daripada beli yang tin punye. Yang pam nye tu lagi banyak, dua kali ganda dari yang tin nye. Hehe. Ekonomi kan? bende same je pun. Hehe.




Mungkin salah aku jugak mase tu kot. Ye la. Mase tu lapar gile. Memberontak perut aku. Makan gelojoh. Kurang adab makan la mase tu. Makan lak nasik ayam. Makin tak saba aku nak makan. Hati mengatasi minda masa tu. Tengah syok-syok layan ayam roasted tuu... Erk!!! Ade bende lekat kat tekak aku!! alamak kacau la kaauu tulang ayam!!

Mase tu memang rase tak cukup nafas aku. Mane ley nafas sangat. Kang kalau nafas lebih makin masuk plak bende tu kat dalam tekak aku. Watiqah pun dah cuak dah tengok muka aku pucat. Oksigen tak cukup. nak bagi CPR tak ley pulak kan. Hahaha. Aku terkam air coke yang kat depan aku tu. Banyak lagi. 

Tibe-tibe, burrrpppp!! Ape tu? Kentut? Salah same sekali. Takkan la gadis pemalu macam aku ni nak kentut depan orang ramai. Hahaha. Aku sendawa~ lalala~ Kawan aku pun tego "kuat gile ko sendawa." Aku cover la. Aku cakap 'aku tercekik,nak bagi keluar tulang tu,'.. Haha.Sendawa bukan sebab kenyang. Sebab gas coke tu kot. Tapi yang bagusnye, tulang yang lekat kat tekak aku tu berjaya di keluarkan gara-gara aku sendawa tadi. Muahahaha. Baguskan?

Tulang tu memang tajam dok. Halus dan runcing. Teringat aku mak aku penah cakap dye tak suke makan ayam yang dipotong kecik-kecik, risiko tercekik tu cukup tinggi. Huhu. Lepas tu aku sambung makan. Act as if nothing happen. Dalam hati aku, 'agak-agak nye ade orang dengar tak aku sendawa tadi selain dari Tiqah?'..

Itu saja.. 

Daa~


1 comment:

MyGamanBorNeo said...

Nasi Ayam Mak Entek skrg popular sbb servis dia x bagus. kalau org order tidak tengok muka customer & selalu cakap ayam tak ada ... sedangkan terang2 ayam panggang sudah masak dekat depan mata. Pengalaman mcm ni sudah lebih 3 kali saya & beberapa rakan alami. Pilih customer rasanya pengusaha nasi ayam mak entek ni ... maklumlah sudah glemer hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...